ssgtlj002-2 ssgtlj003-3 ssgtlj_new ssgtlj-web-banner2 ssgtlj-web-banner3 ssgtlj001-1

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

70 LET - ŠOLA S TRADICIJO

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

       banner ssgtlj

30. 3. 2023 smo se v organizaciji turistične agencije Galileo 3000 in vodnice Maje Penko v zgodnjih jutranjih urah odpeljali proti Benetkam, od koder smo z letališča Marco Polo malo po enajsti uri dopoldne z letalom letalske družbe Ryanair poleteli proti Španiji. Bili smo kar pestra ekipa: profesorice Helena Seliškar Mirković, Mateja Keček , Nataša Polak in zajetna skupina dijakov vseh starosti in smeri ( triletna, štiriletna, gostinci, turisti, pt-ijevci). Vsega skupaj nas je bilo 45.

Spanija 2023 1

Po pristanku na ogromnem madridskem letališču Las Barajas smo se s španskim avtobusom in prijaznim španskim šoferjem Javierjem podali na panoramski ogled španske prestolnice, kjer živi in diha približno 6 milijonov prebivalcev. Ker smo bili rahlo zaspani, nam je avtobusni ogled kar “sedel”; Gran Vía, Puerta del Sol, Santiago Bernabeu, Las Ventas, ...
Malo smo kinkali, večinoma pridno poslušali in fotkali kot nori. Pozno popoldne smo prispeli v Hostel Generator, ki je postal naš dom za naslednjih nekaj dni. Check-in, tuširanje, nato pa prosto do večerje. In spanje. Utrujeni smo zaspali zelo hitro.
Naslednji dan smo se po zajtrku peš odpravili na ogled te čudovite metropole. Ja, peš! Naš hostel se namreč nahaja v samem središču mestu, blizu številnih trgovin, restavracij in barov. Spet smo poslušali, fotkali in uživali v poletnem vremenu; Palacio Real, Puerta del Sol, Plaza Mayor, tržnica, .... Prosti čas in kofetkanje na največjem španskem trgu, pa spet pohajkovanje... do večerje. Večerja tokrat v restavraciji All you can eat, kjer smo se mastili z španskimi specialitetami, tudi s paello. Pa prebavljanje in prosti čas.
V soboto smo se odpeljali (tokrat je bil šofer Julio, lokalna vodnika sta bila Javier in španski Nizozemec, katerega ime si nihče ni zapomnil) do včasih kraljeve residence El Escorial (danes protokolarni objekt) in do Doline padlih ali Valle de los Caídos, kjer je bil vse do leta 2019 pokopan Franco. Bilo je super zanimivo in super vetrovno, mi pa vsi premalo oblečeni. A smo preživeli in se po povratku v topel Madrid odločili, da si Kraljevo palačo (Palacio Real) ogledamo še od znotraj.
Večerja v hostlu, nato pa so si nekateri dijaki zaželeli vožnje z metrojem. In smo šli. Do glavne želežniške postaje Atocha s čudovitim botaničnim vrtom.
V nedeljo nas je Javier odpeljal v Toledo. Srednjeveško mesto s trdnjavo Alcázar, veličastno katedralo (tudi to smo si ogledali) in slikovitimi uličicami. Wow!

Spanija 2023 2
V Madrid smo se vrnili okoli pol petih. Kaj pa zdaj? Polovica dijakov se je v spremstvu vodnice in profesorice Keček sprehodila po parku Retiro, ostali pa smo si ogledali pravo špansko bikoborbo. Olé! In pozna večerja v hostlu. In pakiranje.

Spanija 2023 3
Zadnji dan še Museo del Prado, kjer se v gromozamski galeriji nahajajo slike vseh pomembnih španskih slikarjev do 20. Stoletja: Goya, Velázquez, El Greco, Murillo, ...
Pa vožnja do letališča, miren polet proti Benetkam, kjer nas je pričakal šofer Mirko in nas v poznih urah dostavil v naročja naših najdražjih.
¡ Hasta pronto, España!

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

 

The Secondary School of Gastronomy and Tourism Ljubljana

 

Preglov trg 9 

1000 Ljubljana

T:01/ 540 92 40
F:01/ 540 85 89
E:info@ssgtlj.si 

PIC no.: 945422626

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.