V sredo, 17. 4. 2019, smo se dijaki 2. TA in 2. TB razreda pod vodstvom prof. Mateje Keček in prof. Alenke Vugrinec udeležili delavnice na Goethe Institutu v Ljubljani na temo »Ostern«, Velika noč.
Razdelili so nas na 4 postaje in vsaka postaja je imela svojo zabavno in poučno nalogo. Najprej Kahoot kviz v znanju nemščine, ki je bil časovno omejen. Nato smo potovali od postaje do postaje in reševali križanke in naloge bralnega, slušnega in vidnega razumevanja, sestavljali puzzle, spoznavali običaje praznovanja Velike noči v Švici, Nemčiji in Avstriji. Pri reševanju nalog sta nam pomagali predavateljici nemščine na Goethe Institutu Angela in Irena ter obe naši profesorici, pa tudi naši pametni telefoni. V odmoru so nam postregli s sendviči, sadjem, z napitki in velikonočnimi čokoladnimi jajčki, nato pa smo nadaljevali z drugim delom delavnic, ki je potekal na podoben način. Delavnice so bile zelo poučne, zanimive in zabavne, predvsem zaradi načina prezentacije in prijaznih ter zanimivih predavateljic. Tudi dijaki smo se med delavnicami bolj zbližali in sodelovali med seboj. Z delavnicami smo pridobili veliko novega znanja in upamo, da se bomo tudi v bodoče še udeležili kakšne podobne delavnice.
Preberite več: VELIKONOČNE DELAVNICE NA GOETHE INSTITUTU V LJUBLJANI
Mednarodno kulinarično tekmovanje Biser mora poteka že 14. leto zapored v Supetru na otoku Brač. Tekmovanje je letos potekalo od 9. do 12. aprila, udeležilo pa se ga je preko 250 kuharjev iz 21 držav. Iz Slovenije so tekmovale 3 višje in 4 srednje gostinske šole. Ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani smo sestavljali: Aljaž Papež, Dominik Gucič, Lori Janežič, Nika Brlan ter mentor Andrej Molk.
EKIPA SŠGTLJ, BISER MORA 2019
V četrtek, 4. aprila 2019, smo se dijaki 3. letnikov smeri turizem odpravili na ekskurzijo na Gorenjsko. Najprej smo obiskali Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. Tam so nam na kratko predstavili njihove izobraževalne programe, nato pa so nas odpeljali na ogled hotela Astoria, ki ga vodijo študentje. Postregli so nam tudi s kavo in z rogljički. Zatem smo odšli na ogled glampinga, imenovanega Garden Village. Po ogledu smo imeli eno uro prostega časa, nakar smo se odpeljali v Radovljico. Pod vodstvom dijakov Srednje gostinske in turistične šole Radovljica smo si ogledali mesto, za zaključek ekskurzije pa smo obiskali še Čebelarski muzej Radovljica.
Naše popotovanje se je začelo v torek v poznih večernih urah, ko smo z avtobusom začeli vožnjo do milanskega letališča. Letalo nas je popeljalo do Malage, od tam naprej pa nas je čakala še vožnja do Granade, naše prve postojanke. Tam smo si ogledali palačo Alhambro s prelepimi vrtovi, zvečer pa še mesto samo. Prespali smo v tamkajšnjem hotelu, zjutraj pa nadaljevali pot do Cordobe. Naš dan je popestril rimski most čez reko Guadalquivir, zelo raznolika Mosquita, ki je cordobska katedrala in pa mesto v kasnejšem ogledu. Med prostim časom smo imeli moč poskusiti katero od značilnih španskih jedi in pijač. Naslednji dan nas je pričakala Sevilla s Španskim trgom, katedralo in palačo Alcázar, narejeno po navdihu Alhambre. Zadnji dan smo si ogledali še mestece Cádiz, ki je pravzaprav otok. Sprehodili smo se po več trgih, si ogledali pomembnejše zgradbe in seveda videli tudi atlantsko obalo.
27. marca smo na SŠGT v Ljubljani izvedli projekt promocije francoske gastronomije Goût de France / Good France, ki ga je francoska vlada zasnovala v tesnem sodelovanju s francoskimi kuharji. Prvič je bil organiziran leta 2015 in letos se je za sodelovaje prijavilo že 3000 restavracij s petih kontinentov.
SŠGT v Ljubljani letos že četrto leto zapored sodeluje v tem mednarodnem kulinaričnem projektu. Dijaki so pripravili francoske jedi in jih postregli častnim gostom. Slavnostnega kosila se je udeležila francoska ambasadorka, ga. Florence Ferrari in drugi vabljeni. Dijaki, ki so obiskovali francoski krožek so kosilo popestrili s francoskimi pesmimi in dialogom v francoščini.